Katı hal rölesi nedir?
Katı Hal Röle (SSR), mikroelektronik devreler, ayrık elektronik cihazlar ve güç elektronik güç cihazlarından oluşan temassız bir anahtardır. Kontrol terminali ve yük terminali arasındaki izolasyon, izolasyon cihazı tarafından gerçekleştirilir. Katı hal rölesinin girişi, büyük bir akım yükünü doğrudan yönlendirmek için küçük bir kontrol sinyali kullanır.
Katı hal rölesi (SOLIDSTATERELAYS, bundan böyle “SSR” olarak kısaltılmıştır) tamamen katı hal elektronik bileşenlerinden oluşan yeni bir temassız anahtarlama cihazı türüdür. Anahtarlama transistörleri ve triyaklar gibi elektronik bileşenlerin anahtarlama özelliklerini kullanır. Temassız ve kıvılcım olmaksızın devreyi açıp kapatmak amacına ulaşabilir, bu nedenle “temassız anahtar” olarak da adlandırılır. Katı hal rölesi, iki terminalin giriş kontrol terminalleri olduğu ve diğer uçların çıkış kontrol terminalleri olduğu dört-terminal aktif bir cihazdır. Hem sürücü fonksiyonunu hem de izolasyon fonksiyonunu güçlendirir. Yüksek güçlü anahtar tipi aktüatörleri sürmek için uygundur. Elektromanyetik rölelere göre daha yüksek güvenilirliğe sahiptir ve hiçbir temas, uzun ömür ve hızlı hıza sahip değildir. Dış dünyaya çok az müdahale ediyor. Yaygın olarak kullanılan
Katı hal rölelerinin rolü nedir?
Piyasadaki katı hal röleleri türleri sayıca çok olsa da, operasyonları temel olarak benzerdir. Temel olarak üç bölümden oluşur: giriş (kontrol) devresi, sürücü devresi ve çıkış (yük) devresi.
Özel katı hal röleleri kısa devre koruması, aşırı yük koruması ve aşırı sıcaklık koruma fonksiyonlarına sahip olabilir ve mantık-katılaşmış paket kombinasyonu, kullanıcılar tarafından istenen ve doğrudan kontrol sisteminde kullanılan akıllı modülleri gerçekleştirebilir. Katı hal röleleri yaygın olarak bilgisayar çevrebirim ara birimi ekipmanları, sabit sıcaklık sistemleri, sıcaklık regülasyonu, elektrikli fırın ısıtma kontrolü, motor kontrol, CNC makineleri, uzaktan kontrol sistemleri, endüstriyel otomasyon cihazları; sinyal lambaları, karartma, sintilatörler, aydınlatma sahne aydınlatma kontrol sistemleri; aletler Aletler, tıbbi ekipman, fotokopi makineleri, otomatik çamaşır makineleri; otomatik yangın koruma, güvenlik sistemleri ve şebekenin güç faktörü, vb. için dengelenmiş güç kapasitörleri ve ayrıca kimyasal ve kömür madenlerinde patlamaya karşı korumalı, nem geçirmez ve korozyon önleyici uygulamaların kullanımı. .
Katı hal rölesinin giriş devresi, giriş kontrol sinyali için bir döngü temin eder, bu da onu katı hal rölesi için tetikleme kaynağı yapar. Katı hal rölesinin giriş devresi çoğunlukla DC girişi ve kişi AC girişidir. DC giriş devresi ayrıca dirençli bir girişe ve sabit bir akım girişine bölünmüştür. Direnç giriş devresinin giriş kontrol akımı, giriş voltajıyla doğrusal olarak değişir. Sabit akım giriş devresi, giriş voltajı belirli bir değere ulaştığında, akım artık voltajın artmasıyla önemli ölçüde artmaz. Bu röle nispeten geniş bir giriş voltaj aralığına uygulanabilir.
Katı hal rölesinin tahrik devresi, bir izolasyon bağlantı devresi, bir fonksiyon devresi ve bir tetikleme devresi içerebilir. İzolasyon kuplaj devresi, şu anda iki tip devre formu kullanır: optocoupler ve yüksek frekans transformatörü. Yaygın olarak kullanılan optokuplörler, ışık üçlü, hafif iki yönlü tiristör, ışık diyot dizisi (ışık-volt) ve benzerleridir. Yüksek frekanslı transformatör, belirli bir giriş voltajı altında yaklaşık 10 MHz’lik bir kendinden salınımlı salınım oluşturmak üzere birleştirilir ve yüksek frekanslı sinyal, transformatör göbeği boyunca ikincil transformatöre iletilir. Fonksiyonel devre, tespit düzeltme, sıfır geçiş, hızlanma, koruma ve ekran gibi çeşitli fonksiyonel devreleri içerebilir. Tetik devresinin fonksiyonu, çıkış cihazına bir tetikleme sinyali sağlamaktır.
Katı hal rölesinin çıkış devresi, tetikleme sinyalinin kontrolü altında katı hal rölesinin açma / kapama anahtarını gerçekleştirir. Çıkış devresi esas olarak, bir geçici bastırma fonksiyonu olarak işlev gören bir çıkış cihazı (çip) ve bir emme devresinden oluşur ve bazen bir geri besleme devresi içerir.
Katı hal rölelerinin avantajları ve dezavantajları
avantaj
1. Yüksek ömür, yüksek güvenilirlik: Katı hal rölelerinin mekanik parçaları yoktur ve katı hal cihazları kontak fonksiyonunu tamamlar. Hareketli parça olmadığından, katı hal rölesini oluşturan bileşenler nedeniyle yüksek şok ve titreşim ortamında çalışabilirler. İçsel özellikler, katı hal rölesinin uzun ömrünü ve yüksek güvenilirliği belirler.
2. Yüksek hassasiyet, düşük kontrol gücü ve iyi elektromanyetik uyumluluk: Katı hal röleleri geniş giriş voltajı aralığına ve düşük tahrik gücüne sahiptir ve tampon veya sürücü gerektirmeden çoğu mantık entegre devresi ile uyumludur.
dezavantaj
1. İletimden sonra, tüp voltaj düşüşü büyüktür, tristörün ön gerilimi veya iki yönlü silikon kontrolü 1 ~ 2V’ye ulaşabilir ve yüksek güç transistörünün doyma voltajı düşüşü de 1 ~ 2V arasındadır, genel güç FET On rezistans ayrıca mekanik kontakların temas direncinden daha büyüktür.
2. Yarı iletken cihaz, birkaç mikroamperin kaçak akımını kapatıldıktan sonra birkaç miliampere kadar olabilir, böylece ideal elektriksel izolasyon elde edilemez.
3. Tüp voltaj düşüşü büyük olduğundan, iletim sonrası güç tüketimi ve ısı oluşumu da büyüktür ve yüksek güçlü katı hal rölesinin hacmi aynı kapasitedeki elektromanyetik röleninkinden çok daha büyüktür ve maliyet de yüksektir.